mandag 11. januar 2016

Hva vet du om ME??


Hei og hopp

Her går dagene som en svisj, selv om det er mye hviletid, og lav puls. Nå har jeg vært her i over en uke.
Det er godt med strikketøy og lydbok å ty til innimellom det faste programmet her på Eiken, men jammen har vi det bra her.

Det er mye bevissthetstrening på programmet, og vi får mye informasjon og gode råd til å takle MEen og livet med en kronisk tilstand.Temaet for dette gruppemøtet, ble presentert av lege, og tok for seg de medesinske og forskningsmessige fakta om CFS/ME.
Det man faktisk VET om CFS/ME foreløpig. I jungelen av opplysninger og informasjon som er tilgjengelig på nett, er det mye synsing, tolkning og feilaktige vinklinger. Ikke alt er like pålitlig, og man skal holde seg kritisk og skeptisk til mye av det man kan finne. Ikke alt er like seriøst.

Det kan nå se ut til at dette er en autoimun sukdom. Det vil si at det har med vårt imunsystem å gjøre. Dessuten har de funnet en annerledes energifunksjon helt ned på cellenivå i våre kropper. Mer spennende forskning pågår, og forskerne er kanskje snart ved å finne de siste puslespillbitene. Vi lever i håpet om en kur på denne tilstanden snart.Vil du ha mest mulig korrekt redegjørelse for CFS/ME, kan du se på Helsedirektoratets nye veileder HER


Denne diagnosen er ingen nymotens sykdom. Den har dukket opp med ugjevne mellomrom opp igjennom historien. Vi med denne diagnosen er i godt selskap. Både Charles Darvin, Florence Nightingdale og Giaccomo Rossini antas og ha blitt rammet av plutselig utmattelse som påvirket store deler av deres liv.


FAKTA OM CFS/ME:

× Det er en sykdom som ikke har noen sikker og entydig årsak.

× Pasientene har ulikt symtombilde, men har til felles en langvarig, betydelig og til tider invalidiserende utmattelse med karikteristiske tilleggsymptomer som
Forverres av mental, sosial eller fysisk anstrengelse, og lindres ikke som normalt av hvile.
 Forverrelsen og overrbelastningen kan forsinke fra timer til et par dager.

VANLIGE SYMPTOMER KAN VÆRE:

× UTMATTELSE
× SØVNVANSKER
× SMERTER, muskler, ledd, hodepine
×KOGNETIVE SYMPTOMER, svekket hukommelse, konsentrasjon, innlærin
× OVERFØLSOMHET, lyd, lys, lukt, berøring
× HJERTEBANK, blodtrykksfall
× NEDSATT BALANSE, nummenhet
× IRRITABEL TARM, økt tørste,intoleranse mot enkelte matvarer.
× SYKDOMSFØLELSE, feberfølelse, sår hals, ømme lymfer, indre skjelvinger.
× MELKESYRE i kroppen, selv bare etter hvile.
× INDRE SKJELVINGER, og svakhetsfølelse.
× HODEPINESykdommer er definert i flere grader:
Mild, Moderat, Alvorlig, og Svært alvorlig. Den ser ut til å kunne "brenne seg ut" etterhvert, og de fleste har mulighet til bedring. Det antas at 2 av 3 blir friske eller opplever å bli bedre.

Heldigvis er jeg en av dem som de siste årene har opplevd betydelig bedring.  Jeg begynner å få livet mitt mer og mer tilbake, og  det føles som en enormt stor gave!
Vet at dette kan bli kjedelige innlegg for mange, men det er det dagene mine handler om nå mens jeg er her på Helseheimen. Bær over med meg....det kommer nok annet også snart, jeg lover:)Ingen kommentarer: